Filmániás bekukkantók száma

2012. június 8., péntek

Predator (Ragadozó) 1987

Egy epikus filmet mutatok be nektek ma :) Már régebben is tervben volt, hogy kap némi kritikát ez az alkotás, de eddig nem volt inspiráció rá. Ma viszont kezem ügyébe került a film, és leültem megnézni ^^ Nem jártam rosszul, még mai napig is viszi a prímet, pedig elkészülte óta csupán egy negyed évszázad telt el. 


Ez a film nem piskóta. Pár érdekességgel is szolgálok, de csak, majd a sztori után ^^

Elsőre ez a film egy sima katonásos, dzsungelosos, unalmasos filmnek tűnik ^^ Viszont ha kibírjuk az első 20 percet kb, akkor onnantól már izgalmassá válik. Lényegében egy elit kommandót küldenek egy "mentőakcióra". Elég hamar kiderül, hogy nem így lesz. Eleinte csak apró jelek utalnak az ellenfélre. Elitjeink közül egyet le is szed annyi idő alatt, mintha kimondták volna azt, hogy fapapucs. Ezután jön a felkészülés Dutch (Arnold Schwarzenegger) vezérletével. Elég jól és motiváltan dolgoznak, de még mindig csak találgatás folyik, ki, vagy mi lehet az ellenfél. Aztán felpörögnek az események, ahogy egy jó akciófilmtől várni kell, és kiderül a nagy titok. Ellenfelük nem más, mint egy olyan földön kívüli lény, ami nagyobb mint 2 méter, aminek a lételeme a vadászás, kedveli a meleget, konkrétan a nagyon meleget, és élvezettel teríti le nagyvadját. 



A poént nem lövöm le, nézzétek meg, érdemes, szerintem aki egy kicsit is kedveli az ilyenfajta filmeket, azok jól fognak szórakozni rajta. Én már nem egyszer láttam, de még mindig le tud kötni :)

Pár érdekességgel azért szolgálni is szeretnék. Maga a Predator dizájn kb. 8 hónap alatt készült el. Stan Winston  volt az eszmei kitaláló, de James Cameron volt az aki megrendelte a figurát. Eredetileg Jean-Claude Van Damme lett volna az aki életre kelti az űrlényt, de valahogy nem igazán illett bele a képbe. A 107 perces filmről láthattok egy bemutató is:



Rendező: John McTiernan
Forgatókönyvíró: Jim Thomas, John Thomas
Operatőr: Donald McAlpine
Díszlettervező: Enrique Estévez
Jelmeztervező: Marilyn Vance
Producer: John Davis, Lawrence Gordon, Joel Silver

Szereplők:
Arnold Schwarzenegger (Dutch)
Carl Weathers (George Dillon)
Elpidia Carrillo (Anna)
Bill Duke (Mac)
Jesse Ventura (Blain)
Kevin Peter Hall (Ragadozó-Pilóta)

Ez egy valóban kultusz film, megteremtett egy olyan univerzumot, ahol egy olyan élőlény a központi figura, ami mai napig szerintem még vagánynak is mondható ^^ Nők kedvence tuti nem lesz, de a kivétel erősítheti a szabályt :)

René

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése