Filmániás bekukkantók száma

2012. április 25., szerda

Total Recall ( Emlékmás 1990)


Philip K. Dick egy újabb novellájának(We Can Remember It for You Wholesale) zseniális film adaptációjáról szeretnék most pár szót ejteni. Eme filmremek hányattatott sorsáról esik most szó ugyanis elég nyögvenyelősen készült el :)
A novella 1966-ban jelent meg először de csak 74-ben keltette fel pár filmes érdeklődését a maga 23 oldalával :D aprópénzért el is keltek a jogok (köszönhető ez annak hogy PKD akkoriban nem volt épp felkapott szerző)
A 40 féle időközben megírt szkripttel végigjártak ungot berket végül eljutottak Dino De Laurentiishez aki hozzá is látott az előkészületekhez.
Kevéssé ismert érdekesség hogy a főszerepre a Dirty Dancingel ismerté vált Patrick Swayze-tszánták volna de Dino bátyja cége tönkrement így kénytelen volt eladni mindenét köztük e film jogait is.
Na itt lép a képbe Arnold Schwarzenegger aki nemsokkal előtte futott be a Conan a barbár (1982) c filmmel. Rávette Mario Kassart, hogy vegye meg a jogokat na és innentől már ismeretes a sztori :) .
Douglas Quaid karaktere szürke kis könyvelőből tesztoszteronbomba építőmunkás lett mitnemondjak könyvelőnek nem is lett volna Arni épp hiteles ( kivéve vígjátékban lásd: Két Tűz Között). Szóval rendezőnek benyomták a holland  Paul Verhoeven-t(Robotzsaru, Elemi Ösztön, Csillagközi Invázió) és már gurul is a szekér a siker garantált :D



A sztori:

Jólelkű boldog házas főhősünket álmok kínozzák mikben a gyarmatosított Marson van egy bika karamell hölggyel ésatöbbi ésatöbbi. Nyúzza dögös feleségét (Sharon Stone) menjenek el oda nyaralni de az asszonyka nemigen akar.

 Ezért véletlenül meglátja a Recall cég reklámját, hogy a cég előre tervezett emlékeket ültet a fejébe mintha tényleg ott járt volna. El is megy megalkotja álmaiban látott leányzó képét egy titkosügynökös sztorival megfejelve és indul is a buli de vmi gebasz történik tudat-alatt tombolni kezd alig bírják megfékezni. Na innen bonyolódik.

Kiderül a felesége nem a felesége a legjobb cimbije sem az csak beépített emberek és mikor kezd tudatára ébredni megpróbálják likvidálni. Egy önmagának hagyott üzenetben elküldi magát a Marsra és el is megy :D

Itt mutánsok és régi élete maradványai várják Sok harc cselekménybonyolódás , több-millió éves idegen technológia a 90-es évek úttörő filmes effektjeivel megbolondítva és meg is kapunk egy egész estés bika jó filmet.
A cselekmény végig fenntartja az a képzetet h a főhős álmodja illetve a beépített emlékeket éli meg de ez azért nem teljesen tuti
Döntse el mindenki megnézés után


Folytatását sokáig tervezték és valamilyen formában meg is történt a 2002-es Különvélemény c Tom Cruise film által még ha nem is kötődik a cselekmény szervesen egymáshoz bár PKD a novellákat egymás után írta


A Remake Collin Farrell főszereplésével az idén kerül bemutatásra, különlegessége hogy inkább a novellára hajaz mint elődjére míg nem látom nem mondok véleményt de a trailer tanulságából ütős látványos mozi lesz


Jó Szórakozást

1990

Rendező Paul Verhoeven
Producer Mario Kassar
Andrew G. Vajna
Buzz Feitshans
Robert Fentress
Elliot Schick
Ronald Shusett
Forgatókönyvíró Ronald Shusett
Gary Goldman
Dan O’Bannon
Jon Povill
Főszerepben Arnold Schwarzenegger
Rachel Ticotin
Sharon Stone
Michael Ironside
Zene Jerry Goldsmith
Operatőr Jost Vacano
Vágó Carlos Puente
Frank J. Urioste
Jelmeztervező Erica Edell Phillips


 

2012


Directed by Len Wiseman
Produced by Neal H. Moritz
Toby Jaffe
Screenplay by Kurt Wimmer
Mark Bomback
James Vanderbilt
Based on We Can Remember It For You Wholesale by
Philip K. Dick
Total Recall
Starring Colin Farrell
Kate Beckinsale
Jessica Biel
Bryan Cranston
Music by Harry Gregson-Williams
Cinematography Paul Cameron
Editing by Christian Wagner
Studio Original Film
Distributed by Columbia Pictures
Release date(s) August 3, 2012
Country United States
Language English
Budget $200 million







<Junior>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése